czwartek, 18 kwietnia 2013

Placek z bezą - kulinaria



Placek z bezą

Składniki: 
250g mąki pszennej, 350g cukru, 3 jajka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 150g masła, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 500g czerwonych porzeczek, 1 łyżka, 1 łyżka mąki ziemniaczanej.

Przygotowanie: 
Żółtka oddziel od białek i ubij z trzema łyżkami gorącej wody, 150g cukru i cukrem waniliowym. Mąkę, proszek do pieczenia i rozpuszczone masło dodaj do masy jajecznej. Ciasto wylej na blachę wyłożoną papierem i piecz 15 minut w temp. 200 stopni Celsjusza. Na placek nałóż porzeczki. Białka ubij ze szczyptą soli i resztką cukru. Dodaj mąkę ziemniaczaną. Gotową masą posmaruj ciasto i upiecz je.
Czas przygotowania: 25 minut + 15 minut pieczenia.           

Smacznego życzy Paulina Rydzek 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz