Placek z bezą
Składniki:
250g mąki pszennej, 350g cukru, 3 jajka, 2
łyżeczki proszku do pieczenia, 150g masła, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 500g
czerwonych porzeczek, 1 łyżka, 1 łyżka mąki ziemniaczanej.
Przygotowanie:
Żółtka oddziel od białek i ubij z trzema łyżkami gorącej wody, 150g cukru
i cukrem waniliowym. Mąkę, proszek do pieczenia i rozpuszczone masło dodaj do
masy jajecznej. Ciasto wylej na blachę wyłożoną papierem i piecz 15 minut w
temp. 200 stopni Celsjusza. Na placek nałóż porzeczki. Białka ubij ze szczyptą
soli i resztką cukru. Dodaj mąkę ziemniaczaną. Gotową masą posmaruj ciasto i
upiecz je.
Czas przygotowania: 25 minut + 15 minut pieczenia.
Smacznego życzy Paulina Rydzek
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz